Eigenlijk hebben we allemaal wel bepaalde gewoontes die we zouden willen aanleren of veranderen. En eigenlijk weten we ook wel dat radicale veranderingen vaak niet erg duurzaam zijn. Hoe vaak hebben we ons niet voorgenomen om “vanaf morgen” te stoppen met snoepen en meer te gaan sporten? En hoe vaak heeft die verandering langer dan een maand geduurd (bij mij in nooit langer dan een paar uur)?
Maar ja, kleine veranderingen zijn zo saai. Daarbij passen die klappertjes op de afspeellijst niet zo goed. Je waant jezelf liever in zo’n heerlijke Hollywood scene waarbij je jezelf, met Hanz Zimmer op de achtergrond, ziet trainen voor een marathon, waar regen en onweer jou niet tegen houden, waar vrienden jaloers naar je zitten te kijken terwijl jou die schaal met snacks op dat feestje niet eens opvalt omdat je zo gezond en fit en vriendelijk bent en luistert naar je gesprekspartner, en waar je, met bloed, zweet en tranen, aan het eind van de scene een camper weet op te tillen met je blote handen en hem hoog boven jouw super toned lichaam houdt. BAM. Dat is pas inspirerend.
Houdt dat vooral vast, of ga voor Keep it Simple, Stupid, maar neem ook even 15 minuten de tijd om de volgende tips in je op te nemen. De eerste 5 komen uit “Mastermind: How to think like Sherlock Holmes” van Maria Konnikova. De laatste is mijn persoonlijke toevoeging waar ik echt bij zweer.
1 – Definieer je doel heel precies – bijvoorbeeld via de Smart-methode (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden).
2 – Besef hoe dit doel zich verhoudt tot het leven nadat je het doel hebt bereik, niet alleen de invloed die het heeft, maar ook hoe het één stap was in jouw geschiedenis.
3 – Bedenk als-dan constructies. Dus bijvoorbeeld: als ik in de verleiding kom om …, dan zorg ik ervoor dat ik de verleiding toch weersta door … Bijvoorbeeld:
Als ik in de verleiding kom om…., dan zorg ik ervoor dat ik de verleiding weersta door…
ALS: tòch te snoepen
DAN:in plaats daarvan verplicht eerst een glas water te drinken, om te zien of ik echt nog zin heb, of ik niet eigenlijk dorst had, om me te herinneren aan mijn gezonde voornemen en hoe goed dat voelt
ALS: tòch te snel te veroordelen
DAN: mezelf te herinneren aan het idee dat iedereen doet wat hij of zij denk dat goed is vanuit zijn of haar eigen bewustzijnsniveau
ALS: tòch excuses te verzinnen om niet te sporten
DAN: mezelf te herinneren aan hoe groots je je voelt als je toch gesport hebt, niet alleen omdat het fysiek amazing voelt, maar ook omdat je een verleiding hebt weten te weerstaan.
4 – Visualiseer de gevolgen van het al dan niet behalen van je uiteindelijke doel
5 – Schrijf de bovenstaande stappen op (“oh, dus daarom duurt het 15 minuten”)
En als klapper:
6 – Wees je bewust van jouw persoonlijke struikelblokken / afhaakmomenten. Lees hoe dat werkt in dit blog: Life hack: selectieve discipline
Good luck!